BoelBewust
Shares

Zelfvertrouwen; 5 dingen die honden ons leren

In het contact met honden leer ik zoveel. Honden laten zien hoe zij omgaan met moeilijke situaties en hoe zij in de wereld staan. En daar kunnen wij heel wat van leren. Als wij toch eens zoals een hond in het leven konden staan werd het waarschijnlijk een stuk makkelijker. Hierbij 5 dingen die honden ons kunnen leren over zelfvertrouwen.

1. Maak je niet druk om je uiterlijk
Terwijl hij net in een stinkende modderplas heeft gespeeld komt er een mooi hondenmeisje langs lopen. Denk maar niet dat dit Dex weerhoudt om al zijn versiertrucs in te zetten. Hij maakt zich totaal niet druk om zijn uiterlijk!
Net zo min als dat het Mosha en Dex niet uit maakt of ik mijn allermooiste jurk aan heb of mijn oude kloffie uit de kast getrokken heb. Ze vinden het hoe dan ook gewoon leuk om me te zien! En daar kunnen we heel wat van leren. Het maakt niet uit hoe je er uit ziet, je blijft altijd jezelf. 

2. Leef in het hier en nu
boel bewustIk probeer zo min mogelijk boos te worden op de honden, maar soms schiet ik ook wel eens uit mijn slof. De honden vinden mij op dat moment natuurlijk niet zo leuk. Maar als ik een minuut later weer afgekoeld ben is het weer net zo gezellig als daarvoor. Honden blijven niet hangen in het verleden. Ze kijken het moment aan en voelen zich niet schuldig over eerdere gebeurtenissen. Dat maakt dat ieder moment weer een nieuwe kans is. Blijf niet hangen in gebeurtenissen uit het verleden, maar kijk naar het huidige moment en pak die nieuwe kansen steeds weer opnieuw!

3. Veroordeel jezelf niet
Zou een hond de volgende gedachtes hebben? ‘Goh, laat ik maar niet meespelen, want ze vinden me vast een watje’. ‘Ik ben het niet waard om mee te gaan wandelen’. ‘Ze zullen me vast heel stom vinden als ik dit ga doen’. Nee toch?
Een hond kan best onzeker zijn als hij andere honden ontmoet, maar hij zal zichzelf daarin nooit veroordelen. Het is zoals het is. Hij kan het spannend vinden, maar niet vanwege zichzelf. Wij mensen kunnen daar veel van leren. Laat het oordeel wat je er zelf aan plakt als je iets spannend of moeilijk vindt maar weg. Je vindt het spannend. Punt.

4. Laat jezelf horen!
IMG_4599Dex is een meester in laten zien en horen wat hij graag wilt. Heeft hij een speeltje in zijn bek, dan komt hij deze naar mij toe brengen, kom je mee spelen? Heeft hij zin om te knuffelen maar ben ik met iets anders bezig? Dan wurmt hij zich op mijn schoot om mijn aandacht te trekken. Oké, soms is hij best opdringerig, maar ik weet hierdoor wel wat hij graag wilt. Ik weet wat er in zijn koppie omgaat en kan aansluiten bij zijn wensen. Soms gaan we samen spelen of knuffelen, en soms moet hij even iets voor zichzelf doen. Maar doordat Dex zichzelf laat horen kán ik aansluiten bij zijn wensen! Wij vergeten soms aan te geven wat we nodig hebben bij anderen waardoor we niet altijd krijgen wat we nodig hebben. Dus, laat jezelf maar horen!

5. Trek je eigen plan
fotoWanneer ik ga wandelen met andere hondenvriendjes laat Mosha heel mooi zien dat het prima is om je eigen plan te trekken. Ze maakt heel kort even contact met de andere honden. Die gaan vaak met elkaar spelen of rondrennen. En Mosha scharrelt erom heen, kijkt af en toe wat de anderen aan het uitvreten zijn, maar beslist zelf of ze zin heeft om mee te doen of niet. Ze kan heel goed met iets anders bezig zijn. En dat vinden de andere honden ook helemaal goed! Dus, wees niet bang voor afwijzing als jij iets anders doet dan de rest. Trek vooral je eigen(wijze) plan!

 

  • Manon Preuter schreef:

    Wat geweldig omschreven dit! Zo herkenbaar en zo spiegelend! Mijn complimenten…

    Vriendelijke groet,
    PSW Twente

    Manon Preuter

  • >