BoelBewust
Shares

Afhankelijk van complimenten

Shares

drug‘Waarom zegt nou niemand eens tegen mij dat ik het goed doe?!’ klonk gefrustreerd uit de mond van een deelnemer bij Boel Bewust Jezelf. Het is vaak zo fijn om te horen dat je het goed hebt gedaan, dat je mooi bent, dat je goed bezig bent, dat iemand trots op je is.
Echter duurt het effect van een dergelijk compliment niet lang. Als het is uitgewerkt, misschien in een paar uur, of een dag, heb je weer nodig dat iemand een complimentje aan je geeft, zodat jij je goed voelt en jij weer meer zelfvertrouwen hebt.

Een afhankelijk patroon

Zoals je ziet ontstaat er dan een patroon. Steeds meer complimentjes willen en moeten krijgen omdat je anders niet functioneert. En het klinkt extreem, maar het lijkt bijna hetzelfde als verslaafd zijn aan drugs. Steeds maar moeten nemen, omdat anders het effect weer uitgewerkt is. En zoals je vast weet zijn verslaafden afhankelijk. Hulpeloos en afhankelijk zonder hun ‘drug’.

Heb jij het nodig?

En hoe voel jij je zonder een compliment van een ander? Zonder dat iemand zegt tegen jou dat je het goed doet? Dat je mooi bent? Dat je het waard bent? Ook hulpeloos en afhankelijk?

Dex laat het zien; vol zelfvertrouwen jezelf zijn.

Dex laat het zien; vol vertrouwen jezelf zijn.

Je eigen geluk

Dat hóeft niet! Wanneer jij jezelf waardeert, je eigen kwaliteiten ziet, trots kunt zijn op jezelf, vindt dat je er mag zijn, weet waar je goed in bent, dan bén jij je eigen geluk. Je creëert namelijk je eigen geluk stofjes!
Je zult merken dat je op die manier minder afhankelijk bent wat anderen van je denken. Je hoeft niet meer te pleasen, of bang te zijn dat je het niet goed doet en dat compliment niet zult krijgen.
Het zal je rust geven, omdat je niet meer hoeft te zoeken naar waardering van anderen. Je leert staan voor wie je zelf bent en trots te zijn op jezelf!
Dus geef jezelf regelmatig eens een compliment (en wees vooral niet te bescheiden).

 

Herken je bovenstaand patroon bij jezelf, maar vind je het lastig om dit zelf te doorbreken? Kun jij jezelf geen complimenten geven omdat daar een oordeel op ligt? Kijk dan eens voor coaching bij Boel Bewust Jezelf’.

 

 

  • Krisje schreef:

    Jelien, je slaat nagels met koppen ? fijn om steeds je berichtjes te lezen! Ik volgde een tijdje geleden een workshop bij je en haal er nog steeds dingen uit voor mezelf en mijn eigen lesgeven. Zowel in mijn eigen hondenschool als tijdens de opleiding die ik geef tot hondeninstructeur.
    Top meid!
    Krisje Moens – Zen4AllDogs

  • >