BoelBewust
Shares

Als je voor een pijnlijke keuze staat…. hier wat tips!

tips bij pijnlijke keuzes

​Blog geschreven voor Michelle Vrolijk - Pijn bij honden, nav het herplaatsen van onze hond Dex, waarover je meer leest in dit blog


Wanneer jij (of je klant) voor een moeilijke keuze staat, bijvoorbeeld om je hond te herplaatsen of te euthanaseren, is het belangrijk om daarin een aantal punten van aandacht te hebben.

Het gaat om zeer pijnlijke keuzes, en die maakt je niet zomaar.
Hierbij een aantal tips om de pijn te helpen verzachten en een goede keuze te kunnen maken:

1. Realiseer je dat als het anders had gekund, het ook anders was gegaan.

Zo simpel is het.

Was jij (of je klant) in staat geweest het anders te doen, dan had je dat gedaan. Dan was de situatie niet zo gelopen, of ontstaan. Op het moment is dit het beste wat er in jouw vermogen ligt om te bieden aan de situatie.
Het kan zijn dat je daar oordelen over hebt (zie tip 2) maar het onvoorwaardelijk en radicaal accepteren van je grenzen is het beste wat je in de situatie kunt doen. Vanuit daar ontstaat er namelijk een realistisch en eerlijk beeld, van waaruit je kunt kijken wat er dan nodig is voor een ieder. Hierdoor zal je juist niemand te kort doen!
Echter je grenzen ontkennen, maakt dat er op langere termijn een tekort ontstaat waar niemand gelukkig van wordt.

2. Onderzoek onderliggende emoties.


Neem de Waarnemingspositie in. Kijk naar jezelf vanaf een afstand, en zie welke emoties er door jou heen aan het stromen zijn. Welke emotie ligt nou precies achter die knoop in je maag, die onrust in je buik of het kloppen van je hart? Je bént immers niet de emotie, maar je erváárt deze, omdat dit jou iets wilt vertellen.

Door vanaf de waarnemerspositie deze emoties te ervaren, word je niet overspoeld door de heftigheid van ze en verdrink je niet in ze. Je kunt onderzoeken of er een bepaalde gedachten aanwezig is, zoals bijvoorbeeld een oordeel ‘dit had je nooit mogen laten gebeuren’(zie dan tip 1) of ‘je hebt gefaald in je zijn’(zie dan tip 3).

Het kan goed zijn dat je jezelf afsluit voor de pijn van de keuze, dat je een soort muur optrekt die je misschien zelf niet eens doorhebt. Misschien ken je iets als ‘keuze is gemaakt, dus hup, door’. Realiseer je dan dat de onderliggende emoties altijd een weg naar buiten zullen vinden, als het nu niet is dan later wel. En opgekropte emoties zijn nóg pijnlijker dan als ze in het moment kunnen stromen.

Dus laat de tranen maar stromen, uit je boosheid over de situatie, en voel daarna nog eens wat er dan overblijft.
Grote kans dat je dan opeens meer helderheid hebt over welke keuze het meest passend is. Een uitgangspunt hierbij, is dat de keuze die innerlijk rust oplevert het beste is (ondanks dat je hoofd misschien flink aan het tetteren is). Vanuit de positie van Waarnemer kun je dit het beste ontdekken!


3. Vraag jezelf af of je trouw bent aan het Ego of aan de Ziel?


Ben je trouw aan je ego, die vínd dat iets zus of zo zou moeten of die vanwege trots iets krampachtig probeert te behouden, of ben je echt oprecht trouw aan het beste voor de ziel (van alle partijen).
Start allereerst bij het beste voor jóuw ziel. Want als je een keuze maakt die echt kloppend is vanuit jouw diepste kern, dan is het kloppend voor het hele systeem. Oók als dat in eerste instantie misschien niet zo lijkt.

Erken wat voor jou het beste is, uit dit en onderzoek dan wat de opties zijn.
Dat betekent dat als je iemand begeleid, je hier op door kunt vragen. Zet tijdelijk het belang van hier dier (of de ander) even uit je hoofd, en zoom volledig in op het belang van de persoon. Als je eenmaal daar helder hebt wat nodig is voor de persoon, dan kun je weer kijken of het matcht met de kern van het dier. Zo kun je ook helder krijgen wat er anders nodig is, of waar er nog rek zit, of juist helemaal niet meer.

4. Bedenk een passend ritueel voor je keuze


Welke keuze je ook moet maken, bedenk een manier waarop je dit symbolisch vorm kunt geven. Doordat je een tijdje lang gebroed hebt op een keuze, maakt dat de energie wat wiebelig is geworden.
Bij het definitief doorhakken van de keuze, wat dat dan ook mag betekenen, is het fijn om dit weer te ‘ankeren’.
Wanneer er gekozen is voor een afscheid helpt het ook met de verwerking en het geven van een plek van het verlies. Maak dus een passend ritueel voor jou (en jouw huisgenoten!).
Zet bijvoorbeeld een beeldje neer, schrijf een gedicht, houd een ceremonie, brand een kaarsje, zodat je alle open lijntjes die er zijn geweest, weer afhecht. En doe dit vooral op een manier die bij jou past.

>