BoelBewust
Shares

Bijt jij van je af?

Shares

Een snauw, een sneer, gebrom… Signalen die laten zien dat je bij een grens bent aanbeland. Misschien is de ander er al wel overheen, of bijt je direct maar flink van je af, zodat je zeker weet dat de ander niet verder zal gaan. Misschien heb je het achteraf pas in de gaten, op het moment dat je in tranen zit of je zo machteloos voelt.

Hoe doen honden dat?

Bijzonder bij honden is dat zij heel conflict vermijdend met elkaar omgaan. Ze willen het liefst zo weinig mogelijk van zich af bijten. Op het moment dat er een grens overschreden gaat worden zie je aan (voor ons minimaal zichtbare) lichaamstaal bij de hond dat dit gebeurt. Oortjes die veranderen, een blik die verstart, de bek die sluit. Minimale verandering, maar met maximaal invloed op de ander. En als de ander écht niet luistert, dan pas wordt er een lip opgetrokken of gegromd. En mocht het dan nog niet duidelijk zijn; dán pas bijt een hond van zich af.

Kijk maar eens mee naar dit filmpje:

Kunnen wij het nog wel? grenzen_loesje

Zouden wij mensen ‘immuun’ zijn geworden voor deze subtiele lichaamssignalen? Zijn we misschien a-sociaal geworden, dat we zo de grenzen van anderen over denderen? Of merken we deze grenzen echt niet meer op? Kúnnen wij nog wel onze grens goed aangeven, wéten we wel waar onze eigen grens ligt? Zijn we in staat om deze grens te voelen bij onszelf? Te voelen wanneer iemand dichtbij komt en er overheen gaat. Of merken we het pas veel te laat?

En gaan we dan juist niet over onze eigen grens heen?

Ken jij je grens?

Hoe fijn zou het zijn om je grens helder te hebben en daarna op een rustige en vriendelijke manier dit aan te kunnen geven, zodat je niet meer van je af hóeft te bijten.

Lees verder voor deze Tip: ‘Leer jouw grenzen kennen!’

 

 

 

>