BoelBewust
Shares

Durf jij op de diepe laag te coachen?

Shares
diepe laag coaching

Gisteren stelde ik op Facebook de vraag:

"Durf jij te werken met diepe pijnlijke stukken van jouw coachees?

Of vind je doorverwijzen ook wel comfortabel om zo bijvoorbeeld niet tegen je eigen onzekerheid aan te lopen?"

En wat een leuke berichten nav deze vraag! Er is in ieder geval veel in gang gezet, het heeft een hoop reacties los gemaakt! Want durf jij op die diepe laag te coachen? 

​Waar het werk te doen is

Wat mooi om te lezen dat er coaches zijn die bewust kiezen om op die laag te werken. Daar is het werk immers te doen mijn inziens! Je heelt niets op alleen de gedachtenlaag, maar de verbinding met de gevoelslaag is nodig om te maken om te kunnen helen.

Je kunt op een oppervlakte laagje blijven binnen de coaching, bijvoorbeeld G schemas gebruiken over welke gedachten welk gevoel veroorzaakt. Maar op het moment dat je een overtuiging om wilt buigen, maar je gelooft hem niet, werkt het niet. De verbinding met de emotie zal gemaakt moeten worden. (Bekijk hier 3 tips hoe je dit kunt doen)

De heling is een laagje dieper te vinden

Het heeft een stukje dieper in jezelf nodig om ook in de gevoelslaag te kunnen helen. Dat begint met liefdevol aankijken en begrijpen waar blokkades zitten.

Dat is in mijn visie de weg naar heling en vrijheid. Dat is precies wat ik mijn klanten, de coaches in wording, mee wil geven en mee laat ervaren.

Maar wat als je het intuitief veel voelt...

Wat ik vaak merk, en daarom stelde ik de vraag zo suggestief, is dat er coaches zijn die heel goed intuïtief weten, voelen, waarnemen waar de pijn in zit bij iemand. Die heel goed waarnemen wat er speelt, maar die het nog niet terug durven te geven.

Omdat ze bang zijn dat iets doen of iets raken waar ze ‘niet aan zouden mogen komen’. En speciaal die coaches wil ik bereiken. Die voelen bij deze vraag dat ze zich vaker kleiner houden, minder uitspreken dan ze zouden willen. Maar dat ze misschien bang zijn om te raken. Om te benoemen wat ze zien.

​Laat je kwaliteiten zien

Voor die coaches wil ik zeggen: vertrouw op je gevoel. En ontdek eens dat als je het wel uitspreekt, wat er dan gebeurd. Het kan voor iemand namelijk zo fijn zijn dat die echt gezien wordt. Dat kan zo jouw kwaliteit zijn. Dat jij dat kunt waarnemen.

Dat wil niet zeggen dat je er volledig mee aan de slag hoeft, dat je alles in eigen coachhand wilt houden. Daar kun je de expertise voor inzetten vanuit jouw netwerk. Maar voordat je dat doet; vraag jezelf eerst af; houd ik mijzelf op dit moment nog stiller dan dat misschien nodig is?

Je kunt geen schade aanrichten

Als jij het vanuit oprechte nieuwsgierigheid en liefde voor je medemens de vraag durft te stellen of uit te spreken, dan kun je er geen schade mee veroorzaken. In de bovenlaag kun je een reactie krijgen dat het er bijvoorbeeld niets mee te maken heeft. En dat is prima. Dat is dan de grens die te respecteren is. Het gaat niet om het vragen en wroeten. Maar om mee te bewegen én openingen te creëren om een stukje dieper te kijken.

Je eigen stukken aankijken

En daar kom je ook jezelf in tegen. Dat gaat over je eigen onzekerheid. Mag je wel zeggen wat je ziet, mag jij wel aangeven wat jij waarneemt of is dat ooit afgewezen? Mocht het er niet zijn? Heb je vanuit daar geleerd om jezelf stil te houden? Omdat je misschien al heel vaak ‘van iets af moest blijven’.

Dát stukje, daar wil ik je mee helpen als je die wilt aankijken. Als je wilt ontdekken hoe je dat op een liefdevolle en integere manier kunt doen zodat je geen grenzen over zult gaan.

Als je dit goed herkent. Dat dit is waar je wat mee wilt. Waar je zelf nog een stukje in te helen hebt.

En als je kunt voelen dat vanuit daar een stuk van jouw kwaliteit ligt, wat jij in te zetten hebt. 🙂

Dan is mijn GRATIS minicursus precies de eerste krachtige stap voor jou!

>