BoelBewust
Shares

Fabel 2 coachen met honden: Ze leven in het Hier en Nu

Shares
honden in het nu

Tijd om eens eerlijk te kijken naar alle opvattingen rondom het coachen met honden. Hieronder versta ik​ alle dierondersteunende activiteiten, zoals spiegelen met honden, therapie met dieren, bezoekteams in verpleeghuizen et​c.

In dit drieluik van blogs wil ik jullie meenemen in mijn visie op het coachen met honden en de in mijn ogen drie grootste fabels belichten. 

1. Honden oordelen niet

2. Honden leven in het hier en Nu.

​3. ​Dieren geven onvoorwaardelijke liefde.

In dit blog gaan we in op veronderstelling nummer 2:
​Een van de eigenschappen die zo geroemd worden om dieren in coaching en therapie in te zetten is hun eigenschap in het NU te leven. 

Zo wordt ​gezegd dat honden niet vast zitten in wat er in het verleden gebeurd is of met de toekomst bezig te zijn. Ze zijn in het Nu aanwezig en dat maakt ze zo krachtig in het coachen en spiegelen.

​Honden leven in het NU, feit of fabel?

​Heel eerlijk; ik vind deze aanname er een die onze viervoeters ernstig te kort doet in wie ze zijn en hun rijke belevingswereld.

Als we kijken naar die belevingswereld die honden hebben blijkt dat ze wel degelijk een besef van tijd hebben. Ze kunnen anticiperen op situaties, zoals je kunt herkennen aan de hond die ooit door een herder gebeten is en daardoor elke herder niet meer leuk vind. ​.(dat heeft ooit plaatsgevonden (verleden), dus om te voorkomen dat​ (toekomst)... moet ik nu dit doen..). Of een iets minder heftig voorbeeld;  denk maar aan de riem die je pakt van de kapstok, en je hond weet wat de bedoeling is...

Het lijf leeft niet alleen in het NU

​Inmiddels weten we ook dat overweldigende gebeurtenissen zich opslaan in het niet-talige deel van het brein, het emotiecentrum. ofwel; trauma (hoe groot of klein ook..) slaat zich op in het li​jf wat maakt dat het verleden nog in het heden opgeslagen ligt in het lichaam en vanuit daar zowel ons menselijke dieren als andere dieren bepaald gedrag laat vertonen dat voortkomt uit die opgeslagen emoties in ons celgeheugen. 

​Daarom vind ik het alom bekende plaatje Mindfull of mind full, ​dan ook niet zo toepasselijk voor alle honden. Ja, er zijn honden die vooral zo leven (net als dat je van die mensen hebt die dit heel goed kunnen!). Ik zie het bijvoorbeeld vooral bij mijn labrador Nilo. Dat is een vrije vogel, doet wat hij wilt, schud dingen met gemak van zich af en trekt zijn eigen koers. 

​Mijn andere twee honden, Mosha en Dex, hebben ​meer moeite met veranderingen, slaan dingen eerder op in hun lijf, en echt waar... dat koppie zit ook echt geregeld full. 

Net als mensen raken ook ​de honden soms even uit koers, uit balans, om dan weer terug te kunnen herstellen (mits het goed gezien en opgepakt wordt)

Waarom mogen we niet zeggen dat dieren in het ​Hier en Nu leven?

Wat mij betreft mogen we echt gaan erkennen dat we heel erg veel op onze honden lijken. Ook zij zijn geen heiligen die in het hier en nu kunnen blijven. Net zo min als dat wij daar zelf zo last van hebben en meegezogen worden in de waan van alledag.

Waarom ik ook dit weer zo belangrijk vind om te benoemen is dat als we maatschappelijk het beeld blijven behouden dat dieren binnen coaching zo in het hier en nu leven, het risico erin zit dat we voorbij gaan aan alles d​at er óók is; de disbalans en het verleden dat weerspiegelt wordt in het Nu.  

Door volledig te erkennen en te benoemen wat er is, kunnen we ook beter inspelen op de behoeften van onze maatjes en eventuele harige collega's. 

Wil je een toffe coachtool met behulp van honden die je heel veel spiegelt over jezelf? Dan is het Spiegelpakket een toffe en laagdrempelige aanvulling voor jou!

>