BoelBewust
Shares

Grenzen aangeven… hoe doe jij dat?

Shares

 

Herken je jezelf in dit filmpje in Mosha? Dat je soms in een situatie zit en denk.. hoe ben ik hier in terecht gekomen? Misschien doe je dingen die je eigenlijk niet wilt en met tegenzin doet, maar je hebt toch ja gezegd of voelt dat je het wel moet doen. Waarschijnlijk is er dan iets mis gegaan in het aangeven van je eigen grenzen.

Aangeven van grenzen

Bij het aangeven van je eigen grenzen komt heel wat kijken. Allereerst moet je weten waar jouw grens ligt. Wat sta je wel toe? Wanneer vind je iets niet meer leuk? Daarna, hoe geef je die grens aan? Wat zeg je? Hoe kun je duidelijk maar wel vriendelijk die grens ‘bewaken’? En wanneer je antwoord hebt op deze vragen kun je voorkomen dat iemand zomaar over jouw grens heen komt. Dat er ‘zomaar’ dingen gebeuren die jij niet wilt. Er jouw dingen ‘overkomen’ die je helemaal niet wilt.

Mosha liet het zien…

Het filmpje is best grappig om te zien, ik moet er hartelijk om lachen. Maar ik besef ook dat het eigenlijk niet leuk is voor haar wat er gebeurd. Inmiddels heeft Mosha geleerd om voor zichzelf op te komen. Dex mag niet zomaar meer haar kluifje afpakken. Wanneer Dex al naar het kluifje kijkt, draait zij zich van hem weg.

Als hij er wel bij komt snuffelen begint ze zachtjes te grommen. Daarna draait Dex zich om en gaat hij weer iets voor zichzelf doen.

Regie terug

Nu ze duidelijk aangeeft wat zíj wil (ga weg bij mijn kluifje, die is van mij) reageert Dex daar ook meteen op. Het is niet meer  iets dat het haar ‘overkomt’. Ze heeft nu zelf de touwtjes in handen.

En wanneer het kluifje op is, gaan ze weer net als daarvoor lekker samen spelen!

 

 

>