BoelBewust
Shares

Het Spirituele SuperEgo

Shares

Lees ook over het Ego en het SuperEgo.

Het Spirituele Super Ego, dat is het stukje van je denken ‘dat vindt dat je niet boos mag zijn, je vol compassie moet leven, anderen gelijk zijn dan jij zelf bent, ongeacht wat ze gedaan of gelaten hebben’. Dat is het stuk ego dat er tussendoor vliegt dat vindt dat je meer zelfontwikkeling moet doen, om nog liefdevoller naar jezelf en je medemens te kunnen kijken. Terwijl jij van alles op je dak krijgt en jij steeds maar denkt ‘dit heeft zo moeten zijn’, ‘dit is op mijn pad gezet om hier iets over te leren’…

Uhh… ja… ook daar heeft het Spirituele super ego ook ergens wél gelijk in hoor… maar check even hóe dat stemmetje dan komt. Want vaak is het wat sneaky, en dient het als ‘bypass’ om langs de gevoelens te komen die je óók hebt! Dus die haat, woede, nijd, jaloezie, afschuw, angst, weerzin die je voelt…. die mogen óók gevoeld worden. En ja, dat is eng. Dan kom je de minder mooie kanten van jezelf tegen. En dat is nu net hetgene wat dat dat spirituele super ego probeert te voorkomen. En daarmee is het een zelfde deel als je ‘gewone Super Ego’ maar dan wat mooier verpakt… En ergens blijf je dan alsnog ‘zweven’ en sta je niet helemaal met je pootjes op de grond.

Dus trap er niet in 🙂

Want om écht vrij te kunnen voelen van je belemmerende emoties en weer grip te krijgen tussen hemel en aarde, heb je maar één ding te doen. De bypass af te breken en dwars door de rauwe menselijke emoties gaan. Dan kun je én zien en voelen wat situaties met je doen, én de schoonheid van dat het wellicht je een boodschap te brengen heeft ook inzien. Maar naast elkaar. Liefde en haat, angst en vertrouwen, compassie en afschuw.

We hebben het allemaal, en dat voelen, dat maakt ons nou net die mooie spirituele wezens die hier op aarde rondwandelen (en stampen! :-))

 

>