BoelBewust
Shares

Het Super Ego

Shares

Lees ook over het Ego en het Spirituele Super Ego.

Het Super Ego, dat is het egostructuur dat we in de loop van ons leven opbouwen, als overlevingsmechanisme.

Het ego is ons denken, ons mentale kader. Het ego helpt om te functioneren in het dagelijks leven. Daarentegen is het SuperEgo een stuk doorgeslagen denken met opgebouwde overtuigingen. Vanuit ervaringen in ons leven bouwen we een kader op van overtuigingen die op dat moment helpend zijn. Bijvoorbeeld ‘Als ik maar voldoende anderen help, wordt ik niet gekwetst’. ‘Als ik maar lief genoeg ben, zal ik niet afgewezen worden’. Dat deel van ons denken wat onszelf kleiner houdt dan we zijn (‘nee, dat kan ik niet’, ‘dat mag ik niet’, ‘wie zit daar nou op te wachten’). Of dat ons veel groter maakt dan we zijn (‘dat moet ik alleen kunnen’, ‘ik doe het wel zelf’, ‘ik heb geen hulp nodig’ en de ‘fuck you, jij met je…’)

Strategieën die helpen om in onze kwetsbare kindertijd te overleven. Echter als we volwassen zijn functioneert dit nog steeds. Alleen beperkt het SuperEgo ons in vrije keuzes en het volgen van ons gevoel en kiezen voor dat wat er daadwerkelijk bij ons past. Je kunt het superego herkennen aan de stemmetjes die jou afremmen, die je belemmeren om dingen te gaan doen waar je eigenlijk wel naar verlangt.

>