BoelBewust
Shares

Hoe dieren ons helpen herinneren aan onvoorwaardelijke liefde

Shares

De samenwerking tussen mens en dier brengt een interactie teweeg die beroep doet op ‘verloren’ delen in onszelf en onze maatschappij. Het laat ons weer ervaren en voelen, voorbij woorden en taal, wat er mogelijk is in het pure contact tussen twee wezens. Het intermenselijke contact heeft in de loop van het leven pijnen opgelopen die maken dat er strategieën zijn ontwikkeld om zo prettig mogelijk te kunnen functioneren binnen een groep en in contact met andere mensen. Deze strategieën zijn vaak niet dienend aan wie we daadwerkelijk zijn, maar zetten delen in onszelf opzij waardoor we er in – onze ogen van de buitenwereld – er wel mogen zijn.

Deze niet-realistische, maar in de jeugdjaren noodzakelijke, manier van intermenselijk contact aangaan en onderhouden helpt ons om erbij te mogen horen, er te mogen zijn. Deze strategie is op een gegeven moment niet langer meer behulpzaam, waarbij we in conflict raken met (delen in) onszelf.

Onvoorwaardelijke liefde

Wanneer we daar coaching of begeleiding bij zoeken is dat een hele stap, een stap dichter naar jezelf toe. Binnen deze begeleiding kunnen dieren, en in mijn werk voornamelijk de honden, van grote meerwaarde zijn. Het contact dat wij zelf ervaren tussen ons en dieren is vrijer van oordelen en beperkende opgebouwde patronen, waardoor er het gevoel ervaren wordt dat alle delen van je er mogen zijn.

Een onvoorwaardelijke liefde die naar boven komt, die in onszelf aanwezig is maar die we kunnen ontvangen via het dier. Het herinnert ons aan het eigen vermogen om lief te hebben voor alles dat er is, weerspiegeld in het contact met de hond. De onbevangenheid en openheid die dit met zich meebrengt geeft ons de ingang voor de staat van zijn waarin we onszelf durven en mogen zien in onze volledige potentie. Immers is de veiligheid daar aanwezig, want de dieren zullen niet via harde woorden zich verzetten of weerstand bieden aan datgene wat jij uitstraalt.

Wereld aan mogelijkheden

Binnen dit veilige kader is het mogelijk om ontdekkingen te doen over jezelf en jouw patronen die belemmerend zijn om je volledige potentieel te leven. De aanwezigheid van de dieren doet een beroep op het weer voelen wat er gebeurd in de wisselwerking tussen jouzelf en de ander. De interactie wordt metaforisch vertaald, waardoor het letterlijk zichtbaar wordt wat er in je dagelijks leven gebeurd. En in dat contact en in de coaching zul je vooral ervaren dat voorbij jouw eigen belemmeringen en gedachtes er een wereld aan mogelijkheden, liefde en compassie voor jezelf en de ander aanwezig is.

 

Ver voorbij goed en fout,

meningen en oordelen,

bevind zich een open plek,

daar ontmoet ik je graag.

– Rumi –

>