BoelBewust
Shares

Hoe honden spiegelen…

Shares

Vaak zijn mensen verbaasd dat honden kunnen spiegelen. Want hoe kunnen ze dat nou allemaal aanvoelen? Hoe kan een hond aanvoelen wat iemand denkt/voelt/vindt? Een vraag waar we voor het antwoord allereerst de geschiedenis in duiken.

Geschiedenis van de hond

Honden leven al zeker 15.000 jaar bij ons mensen in de buurt. Het precieze ontstaan van de hond is niet geheel bekent, daar zijn verschillende stromingen over die allemaal hun eigen ideeën hebben. Door een lang en complex proces van ontwikkeling en evolutie is er naast de wolf een andere soort ontstaan die wij nu kennen als hond. De hond is ontstaan vanuit een selecte groep wolven die steeds dichter bij de allereerste kleine nederzettingen durfden te komen bij de afvalhopen en zich als aaseters hebben ontwikkelt. 

En waar deze honden eerst náást mensen leefden, zijn ze in de loop van de tijd sámen met mensen gaan leven. Of dat vanuit de honden, vanuit de mensen of vanuit een wisselwerking is gekomen is nog onduidelijk. De mens ging bepaalde honden meer aandacht geven of selecteren voor hun eigenschappen in jacht of bewaking. Dit was het begin van het domesticatieproces van het wilde dier naar de huis hond.

(meer lezen hierover? 'Een hondenlevenlang mentaal en fysiek in balans' Burgers, M & Turner, S. 2015 deel 2, H1)

​Spiegelen van honden door afstemming

Nu, duizenden jaren later, heeft dit proces van domesticatie diverse rassen opgeleverd. In deze ontwikkeling zijn honden feilloos geworden in het herkennen en afstemmen van het gedrag van de mens. In mijn ogen om zo prettig mogelijk met elkaar te kunnen samen leven. Maar daar komt bij dat honden geen verbale taal spreken dus deze afstemming gaat om houding, uitstraling, intonatie en de 'energie' die ze oppikken bij de ander.

Ook wij voelen dat...

En ook dat is iets dat wij mensen ook feilloos aan voelen, alleen zijn wij verleerd om ook op deze niet-verbale of sensitieve signalen te reageren of af te stemmen. Maar in veel situaties steekt dit duidelijk de kop op. Stel je maar eens een festival voor, waarin de sfeer opeens omslaat. Je wilt weg en zoekt een plek waar het veilig is. Of een persoon die in de bus dicht naast je gaat zitten, die heel vervelend aanvoelt, die je niet vertrouwd. Je zult het liefst op willen staan om verderop te gaan zitten. Maar ook positief weten we precies wat goed voelt; de aantrekkingskracht die je kunt voelen naar personen. Dichtbij willen staan, vast willen houden. Deze personen hebben een positieve 'energie' om zich heen hangen.

Spiegelen

[foto: Noelle Hoorneman, boek 'een hondenlevenlang mentaal en fysiek in balans' 

foto: Noelle Hoorneman, boek 'een hondenlevenlang mentaal en fysiek in balans'

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als een hond spiegelt? Als een hond signalen via ons lijf op pikt, dat kan zijn houding, mimiek of misschien zelfs geur, zal deze daar op reageren. Je hebt gelezen dat ze ons inmiddels feilloos kennen! Iedere hond zal weer anders op de signalen reageren. Dat is afhankelijk van de persoonlijkheid van de hond, net zo goed dat wij introverte of extraverte mensen hebben geldt dit bij honden ook zo. De een zal het meer laten zien, de ander zal zich terug trekken, de een zal willen 'zorgen' voor de persoon met spanning, de ander zal juist de clown gaan uithangen om spanning te verminderen.

Spanning los laten

Je kent vast het moment dat er negatieve spanning is bij een persoon en deze krijgt een inzicht of een 'aha' momentje, het moment waarop het besef komt dat het gewoon goed is, volgt er vaak een diepe zucht. Door die zucht wordt spanning los gelaten, maar je kunt je voorstellen dat ook de hond hierdoor spanning kan loslaten. Het is immers veiliger geworden bij deze persoon, het 'rare' gevoel is weg. Misschien zoekt de hond daarna weer contact, of gaat de hond slapen, omdat er weer rust te voelen is. Deze verandering in gedrag is een mooie spiegelervaring die mensen vaak inzicht geeft in hun eigen gevoelswereld.

Kunnen alle honden spiegelen?

Meteen komt dan het antwoord op een andere vraag; kunnen alle honden spiegelen? Ja zeker, want iedere hond is zoals bovenstaande bezig met afstemmen op de ander. Maar... niet iedere hond ís veilig genoeg of voélt zich veilig genoeg om hem binnen coaching in te zetten. Niet iedere hond is geschikt voor deze taak. Het is belangrijk om rekening te houden met de mogelijkheden en onmogelijkheden van de hond, zonder deze te willen veranderen. Want ook honden mogen gewoon zijn zoals ze zijn!

Vrij en veilig

hond in coaching

Wil je dit 'spiegelen' inzetten binnen coaching vergt dit een zuivere afstemming en een setting waarbinnen er genoeg vrijheid is voor zowel hond, coachee en coach. Uitgaande van een fysiek en mentaal gezonde hond dien je allereerst als coach op de hoogte te zijn van algemene hondensignalen, wat is de 'taal' van honden. Daarna dien je deze specifiek te weten van jouw hond. Want ook iedere hond verschilt in communicatiestijl. Vervolgens is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden van je hond. Waardoor je een coach situatie kunt creëren die je hond aankan en die bij voorbaat als zo vrij en veilig mogelijk is.

Een eigen agenda

Maar besef ook dat honden individuen zijn en blijven, met een eigen karakter en persoonlijkheid. Dat maakt dat ze ook een totale eigen agenda hebben, ook binnen coaching. Ze kunnen bezig zijn met iets dat zíj belangrijk vinden en dus op dat moment niet met de coachee bezig te zijn. En ook dat is goed! Mijn visie is dat de hond het nooit verkeerd kan doen. Dat wat er is, is er. Het is aan de coach om daar een waardevolle coaching mee te maken. En juist dat levert vaak weer een spiegeling op!

Onbewust verschuilen achter de hond

Sterker nog... Ik heb ervaren dat veel coaches zich onbewust verschuilen achter de bijdrage van de hond. Doordat de hond mee werkt voelen ze zich zelfverzekerd en uniek in het coachen. En daar schuilt de valkuil, die ik overigens zelf ook zo goed ken hoor... De verantwoordelijkheid, de kracht van de coaching wordt onbewust toegeschoven op de hond! In mijn ogen en mijn ervaring, wordt de coaching pas écht krachtig en vindt er pas echt heling plaats als de coach vol zelfvertrouwen ook zónder hond durft en kan coachen.

In ​mijn 4 stappen naar jezelf kun je ontdekken waar jóuw unieke kracht ligt. Zodat de hond een aanvulling is en geen invulling 🙂

Een voelbare verbinding

verbinding mens hondWant weet je de juiste open sfeer en veiligheid te creëren, die al begint bij jouw eigen unieke plek innemen als coach. Dan worden deze coachmomenten als heel waardevol beschouwd door deelnemers. Het 'raakt' en 'komt binnen'. Als coach maak je gebruik van de de momenten in het 'nu', de aanrakingen van de hond, de subtiele signalen die als metafoor kunnen dienen. Er vindt heling plaats, aangezien de traumadelen geintegreerd worden met de gezonde delen.

Dat is in mijn ogen wat plaats vind vía de hond, en niet dankzíj. Een essentieel verschil om de eigen kracht terug te kunnen pakken voor jouw coachee. Anders blijf je altijd (en dat gaat op een onbewuste laag) afhankelijk van die ander, van de hond.

Ofwel; het spiegelen met honden begint bij jezelf. ​Daarom help ik jou in mijn minicursus naar jouw unieke eigen waarde toe, die plek in jezelf waar jij voelt dat je een unieke bijdrage te leveren hebt. Met of zonder hond, maar omdat jij jij bent, en jij van unieke waarde bent!

 • desiree benders schreef:

  Wat heb je dat mooi verwoord, Jelien!

 • Harrie Janssen schreef:

  Harrie.

  3 februari 2019.

  Een geweldig duidelijk en verhelderende uitleg over spiegelen. Complimenten

 • >