BoelBewust
Shares

Hoe stap je uit het gevoel van concurrentie?

Shares
omgaan met concurrentie

​Concurrentie ervaren geeft echt een verlammend gevoel. Het doet je twijfelen aan jezelf, het voelt als een strijd en je komt in gedachten van tekort terecht. Zo spookt misschien door je hoofd dat er dan geen klanten meer voor jou zijn, dat je meer moet leren, meer moet kunnen of beter moet zijn dan je concurrent.

​Het gevoel van concurrentie ontstaat alleen als jij je aandacht verlegd van jezelf (waar je energie en aandacht wíl zijn) naar buiten toe, naar de ander.

Je raakt als het ware een beetje versnipperd. En eigenlijk kun je dan ook gewoon echt niet meer zo goed nadenken, omdat je niet dichtbij jezelf staat en dus ook niet kúnt weten wat voor jou klopt. 

Dus allereerst is het van belang om weer terug te keren naar jezelf. Maar... doe dat niet door jezelf extra te gaan waarderen, want dan zit je alsnog in de dualiteit van goed en fout, waardevol en waardeloos, beter en slechter.

​Keer weer terug naar jezelf door met je aandacht in jezelf te zijn, je eigen ervaringen weer te zien, welke unieke levenservaringen heb jij meegemaakt (en dat gaat niet over trauma's en heftige gebeurtenissen, maar alleen al het feit uit wat voor soort gezin je komt, welk deel van het land etc).

Scan dan je opleidingen langs, en je zoektocht naar jezelf, hoe je die aan bent gegaan en aan gaat. Dat zijn allemaal informatie bronnen die enkel en alleen jij in deze combinatie hebt. 

​Neem dit pakketje mee met de vraag welke eigenschappen (zowel mooi als lelijk!) heb jij en laat jezelf helemaal in je eigen gevoel daarvan zakken. Vul jezelf met alles dat jíj bent.

Realiseer je nu dat de concurrentie strijd een strijd is ín jouzelf tussen je hoofd en je Zijn, wie je werkelijk bent. Je hoofd vínd met al zijn stemmetjes dat je dus blijkbaar ergens aan moet voldoen, en dat klopt niet. Je bent bij jezelf weg, je focus ligt bij een ander. 

Dus wat heb jij nodig om echt met eigenwaarde en lef voor jouzelf te gaan staan? Zonder focus op anderen, maar vol in jouw eigen energie en sprankeling? 

>