BoelBewust
Shares

Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan

Shares

Blog geschreven door hondencoach (ofwel; mensencoach!) Annelies de Paep van Wablaf, België.

“Ik kan nu niet blijven, ik kan nu niet langer blijven staan.”

Wanneer ik een begeleidingstraject start met een klant gaan daar meestal enkele gesprekken aan vooraf: over de hond, over het gezin, over gewoontes en structuren. Maar voor deze specifieke case werd ik initieel ingeschakeld als oppas aan huis. Pas toen het ene incident het andere opvolgde, werd ik spontaan om advies gevraagd bij het gedrag van Newfoundlander, Qai.

Een reis met wisselende bestemmingen

Wist ik veel dat dit traject met hen eentje zou worden van inspiratie, verduidelijking en bevestiging. Zoals het een goede hondencoach betaamt, schetste ik het plaatje van waar de begeleiding ze kon brengen en creëerde een plan van aanpak. Een plan zo open en vrij voor invulling dat het mij nog elke kant kon uitbrengen maar met een duidelijk doel in de relatie mens-hond, vertrouwen in elkaar.

Veranderproces

Wanneer iets waarnaar we verlangen er niet meer is (om welke reden ook) en we dat dolgraag terug willen, spreken we over een veranderproces. In die verandering ga je steeds door 5 fases, de invulling en snelheid variëren dan weer van mens tot mens. Sla je stappen over? Dan creëer je weerstand.

 1. Aandacht hebben voor het verlangen naar verandering
 2. Het verlangen krijgen om zelf actief deel te nemen in de verandering
 3. De kennis ontvangen om te kunnen veranderen
 4. De mogelijkheid krijgen om nieuw gedrag te vertonen
 5. Interne en externe bevestiging ontvangen in de veranderde situatie

Waarom verandering voor de mens?

We kijken altijd naar probleemgedrag van onze hond vanuit ons eigen kader en beleving. En dan spreken we nog niet over de emotionele beladenheid na bijtincidenten zoals dat bij Qai het geval was. Kan jij achteraf met dezelfde blik kijken dan voorheen?

Zo kwam er dus ook heel wat angst op het pad van mijn klant in de relatie met Qai. De aandacht voor het verlangen naar nieuw vertrouwen (1) in haar hond was er reeds, maar om verder te kunnen komen in het veranderproces moesten we nu gaan schakelen naar haar eigen actieve deelname (2).

Om mijn klant te motiveren haar hond terug te vertrouwen gaf ik haar o.a. kleine haalbare opdrachten met een grote kans op succes. Zo leerde ze Qai wachten terwijl haar bak voer voorbereid werd, leerde ze elke bezoeker op een vriendelijke manier Qai’s levensruimte betreden en zorgden we voor fijne wandelmomenten.

Van hondencoach veranderde ik in mensencoach en dat voelde ontzettend goed. De focus lag plots niet meer op het gedrag van Qai maar op de emoties die zowel mijn klant als haar hond ervaarden in hun woelige relatie met elkaar. De deelname was er en ik gaf haar de kennis die ze nodig had (3) om zelf anders naar haar hond te kunnen kijken. Samen creëerden we een veilige plek (4) waar mijn klant haar gevoelens vrij konden zijn en Qai kon laten zien welke impact dat had op haar. De externe bevestiging (5) volgde vanzelf: Qai voelde zich veilig, genoot van de leuke momenten samen en leerde omgaan met frustratie.

Stil staan is vooruit gaan

-Qai met haar mens in de reis naar begrip-en liefdevol samen groeien-

Verder in het traject, waar het vertrouwen weer volop gegroeid was, leerde Qai de mogelijkheden om zichzelf te mogen zijn. Daar kwam een wel heel aardige manier van doen aan te pas. Op momenten waar Qai “druk” voelde, druk om naar huis te gaan of druk om iets te moeten, trok ze letterlijk de handrem op.

Nu laat me duidelijk zijn, een Newfie van 70 kilogram die in het midden van de straat beslist om exact te blijven staan waar zij het wil… Dat levert nogal rare taferelen op. Mijn klant voelde zich heel onveilig met deze situatie, ook heel bezorgd over de veiligheid van haar hond.

Vertrouwen maakte plaats voor twijfel. Twijfel in haar eigen pad, had ze wel alles goed gedaan? Waren we weer terug bij af? We stonden stil en dat gaf haar duidelijk geen fijn gevoel. Maar waarom?

Controle speelde een hele grote rol in ons traject. Mijn klant beleefde zelf controle-verlies in het verleden, een burn-out. Het onvermijdelijk moeten blijven staan om weer vooruit te kunnen komen. Het lichaam dat letterlijk zegt “Stop, genoeg!”. Een pijnlijke spiegel die deze grote beer van een hond ons vaker en vaker voorhield. We gingen op zoek naar motivaties en zijn nog steeds samen in traject, want het voelt gewoon goed. In hun relatie samen kwam er heel wat ruimte voor begrip en nu is er ook geduld. Zoals zij geduldig leerde zijn in haar eigen proces nam ze weer controle over haar leven, maakte keuzes die haar vooruit hielpen en dat doet ze nu ook elke dag voor Qai. Soms blijven ze nog even stil staan maar wel met het besef dat ze altijd weer samen vooruit komen.

Wat bracht het mijn klant, haar hond en mij als coach nu op?

Het mooie van mensen-coaching is dat we op deze manier voorbij onze doelen komen samen met onze klanten. Vertrouwen maar ook groei, begrip en verbondenheid. Nog mooier is dat mijn klant uit zichzelf het hele veranderproces doorlopen heeft en de interne bevestiging mocht beleven. Een gevoel dat ze in relatie stond met haar hond en die ook zelf verder kon uitbouwen. Ik stond er enkel bij, keek ernaar en spiegelde wat ik zag. Prachtig om te zien ook hoe Qai haar persoonlijkheid ten volle kon ontwikkelen en mijn klant daar leerde in berusten. Voor mezelf bracht het ontzettend veel voldoening en de bevestiging dat mijn werk met honden pas écht waardevol is als ik anders communiceerde met de mens.

WIL JIJ OOK ZO WERKEN?

Annelies De Paep, Wablaf

Annelies is een van mijn prachtige zielenklanten die op een geweldig manier het vak mensencoach heeft weten te integreren binnen haar bedrijf, steeds een laagje dieper coachen met onwaarschijnlijk mooie resultaten.

Annelies is ook een pionier en verbinder. Ze heeft daarom het gave weekend ‘Wablaf Woelt’ opgezet, waarbij wij als collega hondenprofessionals samen komen om casussen a la Qai en mens te bespreken, te verdiepen en zelf ook een veranderproces te kunnen ondergaan. En zeker niet stijfjes, maar a la Annelies; creatief, gepassioneerd en vrij… ofwel: slapen onder de hemel, verbinden bij het kampvuur.

Wil jij ook:

 • Gepassioneerde mensen bij elkaar
 • Praten over een betere verstandhouding tussen mens en hond;
 • Elkaar helpen met andere inzichten;
 • Een nieuwe blik krijgen op gedragsproblemen;
 • Inspireren in de manier van communiceren met jullie klanten;
 • Uitwisselen;
 • Kamperen en vuurtjes stoken.

Check dan: info: https://www.wablaf.be/events/wablaf-woelt-2018

Ik kan niet wachten daar aan bij te dragen en jullie daar te ontmoeten!

 

>