BoelBewust
Shares

Mijn hond mee naar het werk!

Shares

kantoorhondWat lijkt dat leuk! Een hond die mee kan naar het werk. Gezellig buurten met de collega’s. Misschien werk je wel in de zorg en overal hoor je hoe goed het is voor mensen om honden te aaien. Dus hoe leuk zou het zijn dat jouw hond mee kan naar het werk! Gezellig zou het ook zijn, je maatje overal mee naartoe nemen.

Wegdromen

Wegdromend in deze verwachtingen zien we het helemaal voor ons. Een plaatje van een vrolijke hond die op zijn gemak is en er van geniet om mee te gaan. Iedere hond wil toch zoveel aandacht? Iedere hond zou blij moeten zijn dat hij mee kan!

Honden hebben het (vaak) getroffen dat ze bij ons wonen. Er vanuitgaand dat ze goed verzorgd worden hebben we ook nog eens alles voor ze over om ze een tóp hondenleven te geven. Ze zijn echter wel áltijd gebonden aan wat wij willen en doen. Wij bepalen namelijk wanneer ze voer krijgen, wanneer ze uitgelaten worden, waar ze mee naar toe gaan. En soms vergeten we daarin aan de hond te vragen wat hij wilt…

Wat wil jouw hond?

kantoor hondDus laten we, voordat je überhaupt er over nadenkt om je hond mee te nemen naar het werk, ons eens afvragen: wíl mijn hond mee naar het werk? Wíl hij door vele handen betast worden? Wíl hij uit zijn eigen omgeving weg? Wil hij naar een nieuwe omgeving? Wil hij interactie met andere mensen dan bekenden? Wil hij een hele tijd onder je bureau liggen?

Een uitstapje

Even een uitstapje, zodat we ons kunnen inleven hoe het zou moeten zijn voor onze hond zo’n dagje naar het werk. Stel je eens voor dat je in een buitenlandse stad bent, op zoek naar het adres van je hotel. Je gaat met het OV, wat je ook niet helemaal snapt, maar op hoop van zegen stap je in. In de bus zie en hoor je allerlei nieuwe klanken van de vreemde taal, nieuwe geuren, mensen die in jouw persoonlijke ruimte staat terwijl je al moe bent van de reis. Hopelijk vind je het hotel snel! Even uitrusten van de drukte, bijkomen en acclimatiseren.

Onderschatten

De situatie hierboven schetst de impact van een bezoek. Dit wordt vaak onderschat! In kantoor ruimtes of zorginstellingen is het klimaat binnen in het gebouw niet ideaal voor een hond. Het is vaak warm en broeierig. Smalle gangen, nieuwe geuren, geluiden, indrukken. Alleen al er zíjn is vermoeiend. Vaak zie je bij het naar binnenlopen van een gebouw dat de hond al snel rode oogjes krijgt en kan gaan hijgen. Dat zijn signalen van vermoeidheid, ook al heb je nog niets gedaan. Van alle indrukken en prikkels raakt het koppie vermoeid. Vraag je de hond daarnaast ook nog eens om interactie te hebben met collega’s of cliënten, dan kost dat nog meer energie. Continue afstemmen op nieuwe mensen, vreemde handen en gebaren. Dat is vermoeiend!

En hoe zit het met jou?

IMG_9643Heb je een hond die ‘ja’ zegt op alle vragen of hij mee wílt, dan zit er nog een grote kanttekening aan het meenemen van je hond naar het werk. Ben jij als begeleider in staat om je hond goed in de gaten te houden, of wordt je makkelijk opgeslokt door je werk of je collega’s? Ben jij in staat om zijn lichaamstaal zo goed te kunnen lezen dat je feilloos aan ziet en voelt komen als het teveel wordt? Kun jij hem dan op je werk een veilige haven bieden, of kun je niet zomaar weg omdat je gebonden zit aan cliënten? Kun jij garanderen dat je hond zich niet in het nauw gedreven voelt en wellicht over moet gaan tot vervelend gedrag (grommen, bijten). Want pas op, de ‘maar dat doet hij anders nooit!’ ligt op de loer! Je hond zal zich écht anders gedragen dan thuis, puur omdat zijn koppie al sneller vol zit en hij zich wellicht geen raad weet met de nieuwe situatie.

Hondenbaan

Een hond mee naar het werk, kán hartstikke leuk zijn als alle voorwaarden op ‘groen’ staan. Dan kan het een echte hondenbaan worden (in de positieve zin van het woord!). Daarvoor is wel een extra opleiding nodig voor jou als begeleider, waarin je jouw hond goed leert managen, je op de hoogte bent hoe je ziekte overdracht kunt voorkomen en je weet hoe je deze hondenbaan zo prettig mogelijk kunt inrichten voor je hond.

Kies verstandig en verantwoord in het belang van jullie beide en laat je goed voorlichten en adviseren voordat je aan de reis begint.  Ik wil je er graag bij helpen, dus vragen staat vrij!

Tips:

 • Krisje Moens schreef:

  Dat zet je inderdaad weer aan het denken… is je hond ook ‘bully-proof’ ? Kan hij tegen een stootje? Niet iedereen aait lief…of kan een hond op een zachte manier aanraken.
  Sommige honden zijn inderdaad gewoon liever in hun eigen ‘thuis’….

  • BoelBeheer schreef:

   Absoluut. En er zijn ook zeker honden die het heel leuk vinden. Maar het gaat erom dat we leren kijken en vooral daarin eerlijk kunnen en dúrven zijn naar onze honden en onszelf. 🙂

 • >