BoelBewust
Shares

Moet het verleden weer opgerakeld worden?

Shares

Een vraag die ik mijzelf zo vaak gesteld heb en ik die ik regelmatig ook hoor bij mijn klanten. Hoezo moeten we terug naar het verleden, naar het gezin van herkomst. Dat is verleden tijd, geweest, gedane zaken.

Klopt. Ik ben niet voor oude koeien uit de sloot te halen.

Maar we hebben vaak nog een taak te volbrengen als volwassenen om de ervaringen die we als kind niet goed hebben kunnen verwerken (puur door ons kinderbrein en nog beperkte vaardigheden) nogmaals te bezien en aan te nemen. Aan te nemen hoe het echt voor jou is geweest als kind, wat jou gevormd heeft.

Door het verleden achter een deur te zetten, sluit je letterlijk een deel van jezelf af.

En dat begint te wringen, te knellen, te schuren. Je merkt het doordat je niet door bepaalde weerstanden heen komt, doordat je je keer op keer in dezelfde valkuil blijft trappen.

Dan is het fijn om oplossingen toegereikt te krijgen, positieve affirmaties te formuleren. Maar dat werkt maar beperkt en tijdelijk. Ik ben er achter gekomen dat het toch echt gaat om vanuit de diepe onderlaag in te zien waar iets bij jou vandaan komt.

En geloof me, die ontdekkingen doe ik zelf ook niet met een bak popcorn op mijn schoot.

Nee, het liefst blijf ik er vandaan, want het kan soms zo’n zeer doen! Maar iedere keer opnieuw heb ik ontdekt dat als ik het niet doe, er geen echte verandering plaats vindt.

Onze bouwstenen liggen immers in onze jeugd, onze eigen imprint fase, onze voorbeelden van onze vader, de voorbeelden van onze moeder, je plek in het gezin en de omstandigheden die er waren. Dat kleurt je wereldbeeld. Bewust én onbewust. Alsof het kleine kind nog doorleeft in ons, met deze imprint die niet altijd meer strookt met de realiteit van het nu.

En we kunnen daar alleen iets in wijzigen als er bewustzijn bij is.

Als in beeld komt hoe het voor jou was, hoe jij iets hebt gevoeld en ervaren hebt, en hoe dit doorwerkt in je leven, wordt het bewust. Om vanuit daar anders te gaan kiezen, bewust, omdat de realiteit van nu anders is. En dat kan in zachtheid omdat er niet iets gefixed hoeft te worden aan je, maar om je ervaringen te helen.

Maar loslaten kan alleen als het eerst vastgehouden wordt.

Daarvoor is het nodig om eerst het beeld van wie jij was, wie jij dacht te zijn, wie jij hebt ‘moeten’ zijn vast te houden, om daarna los te kunnen laten en ruimte te maken voor wie jij daadwerkelijk bent –

krachtig en vrij.

 

 

>