BoelBewust
Shares

Nilo, de A.A.I.hond in opleiding (3)

Shares

Nilo uit revalidatie

Voor wie het gemist heeft: Nilo heeft er even een tijdje uit gelegen, omdat hij zijn poot had gebroken! Gelukkig is het inmiddels met een aantal platen, een pin en goed geheelde hechtingen bijna volledig herstelt. In de tussentijd heeft hij geleerd om ook niets te doen en dat was helemaal prima voor hem!

Nilo in opleiding

Onze lieve grote beer kan daarom weer verder met zijn ‘proeftijd’. Zíjn proeftijd, waarin hij mag proeven aan het werk en aangeven of hij dat wel wilt! En dat geeft mij ook proeftijd, om te leren zien hoe Nilo zich gedraagt en voelt tijdens coachsessies en wat hij daarin nodig heeft om zich lekker te voelen.

Net voordat hij zijn been brak heeft hij een paar sessies mee gedaan, individueel, bij een paar lieve deelnemers. Op zijn eigen bekende terrein en op een speelse manier. En daarin liet hij zien dat hij vrolijk was, open en ontwapenend naar de deelnemer, ofwel…..

Hij is geschikt!

Want in deze coachsessies heeft hij laten zien dat hij graag contact maakte, maar ook zijn eigen weg ging. Dat hij vrolijk was in het mee doen en even steun zocht in de vorm van oogcontact (hé mam, zie je wat ik doe?! <3) 

Of toch niet…?

En in het stellen van deze geschiktheid komt meteen een valkuil om de hoek kijken! Want geschikt betekent eigenlijk dat hij geschikt was op dat moment, met die persoon en die omstandigheden. Dat maakt dat ik mijn blik open wil blijven voor alle toekomstige situaties. Zodat ik goed kan blijven observeren hoe leuk hij het vindt en wat het hem oplevert of kost. Aan die proeftijd zal in mijn beleving ook nooit een einde komen!

Geschikte begeleider

14571902_1325841084101410_537837126_oEn daarmee kom ik tot de conclusie dat dé geschikte A.A.I. hond niet bestaat. Iedere situatie en moment is anders en vraagt om steeds nieuwe afstemming. Het blijft daarom afhankelijk van de begeleider hoe goed die kan zien. Zien wat er is, wat er zich afspeelt in het contact aan zowel mens- als hondenkant en wat er nodig is om daar op creatieve en ontspannen wijze invulling aan te kunnen geven.

En ja… dan zijn er héél veel geschikte momenten tussen honden en deelnemers mogelijk <3

 

Voel je je aangesproken tot mijn manier van samenwerken met honden binnen het A.A.I. werkveld? Heb je de wens, het verlangen om hier zelf meer mee te doen? Of ben je een team met je hond en zoek je naar verdieping? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een gesprek!

[wysija_form id=”4″]

 

 

>