BoelBewust
Shares

Nilo, de A.A.I.hond in opleiding (1)

Shares

FullSizeRenderZoals jullie wellicht weten is Nilo bij ons komen wonen! En sindsdien krijg ik regelmatig vragen zoals ‘Hoe weet je nou of hij geschikt gaat zijn voor het werk bij Boel Bewust’ en ‘Hoe leid je een hond op tot therapiehond’. Daarom wil ik jullie komende periode graag meenemen in de stappen, twijfels, onzekerheden, verwachtingen en keuzes die ik maak met hem in alle fases die we tegenkomen!

A.A.I. hond?

Allereerst; mijn honden hebben bij Boel Bewust een assisterende functie binnen de coaching. Dat betekent dat we onder de tak van Animal Assisted Interventions vallen. Therapiehond kan een hond alleen zijn als zijn begeleider therapeut is. Aangezien ik coach ben, zijn mijn honden te beschouwen als ‘coach hond’ of ‘co-coach’.

In dit Boel Bewust Blog zal ik jullie op de hoogte houden van de ontwikkeling en de ‘opleiding’ die Nilo volgt. En daarmee is het meteen al een beetje flauw… want die titel klopt eigenlijk niet!

Integreren in gezin en werk

Nilo is namelijk niet in opleiding, want ik vind het belangrijk dat hij eerst mag wennen. Gewoon zoals hij is, als Nilo, integreren binnen ons gezin met Dex en Mosha. En natuurlijk is er mijn wens dat hij het leuk gaat vinden om mee te werken met Boel Bewust, maar dat parkeer ik nog even. Dat doe ik bewust, omdat ik anders met andere ‘maatstaven’ naar hem ga kijken. Dan zal ik namelijk vanuit mijn verwachtingen reageren en daarin teleurgesteld kunnen raken of mogelijk te snel willen gaan. Dus voor nu is het eerst tijd om met de dagelijkse gang mee te draaien en bij te komen van alle nieuwe indrukken!

In opleiding?

IMG_2184Daarnaast is er in mijn beleving geen opleiding voor de hond zelf om therapiehond te worden, maar gaat het om een belangrijk stuk scholing in specifieke kennis en vaardigheden voor de begeleiders van de toekomstige therapiehonden. Dat betekent dat honden dus niet kunnen leren hoe ze om moeten gaan met menselijke emoties of dat ze precies weten hoe te reageren in situaties. Dat verschilt namelijk per persoonlijkheid van de hond! 

En ook nu geldt voor mij dat ik met Nilo samen het traject in ga om hem goed te leren kennen en ontdek hoe ik hem het meest passend kan begeleiden. Want hoewel ik inmiddels veel weet over hondengedrag, hondentaal en honden instructeur ben, zijn Nilo en ik weer een uniek, nieuw team. Dat wat ik met Mosha en Dex weet, doe en ervaar kan met hem heel anders zijn.

Vanuit de opleidingen en cursussen van Pets4Care en de specialistische hondenkennis over training en gedrag van Paws4Fun heb ik inmiddels de vaardigheden om dit op te kunnen pakken. Zo leer ik hem kennen, weet ik hoe hij is, welke signalen hij uitzendt en hoe hij communiceert met mij en zijn omgeving. Daardoor leer ik zien wat hij nodig heeft, welke behoeften hij heeft, welke voorwaarden hem helpen om zo relaxt mogelijk datgene te doen wat ik van hem vraag. En dat begint voor nu allereerst met het trainen van een aantal basis oefeningen, zoals de handtouch, zelfbeheersing op spel en voer en het reageren op zijn naam. Het samen trainen geeft ons nu al het teamgevoel. Quality-tijd samen; ontdekken, afstemmen en vooral veel plezier hebben in het leren leren!

Geschiktheid

Hoe ik weet of hij geschikt is? Dat weet ik dus nog niet zeker! Toen we op bezoek gingen bij het gezin waar hij vandaan komt heb ik specifiek naar een aantal dingen gekeken. Hoe reageert hij op ons als vreemde mensen? Hoe is hij als wij actief zijn, hoe is hij als wij rustig zitten? Hoe reageert hij op omhelzingen (beklemming) en hoe reageert hij op de kinderen. Hij bleek heel vrij en open te zijn naar ons en was nieuwsgierig naar het contact.  In het filmpje dat ik van te voren had gekregen zag ik dat hij prachtige keuzes maakte in het samenspelen met de kids. Hij tolereerde veel en als hij het niet meer leuk vond stond hij op om ergens anders te gaan liggen. Bij het zien van dat filmpje werd ik verliefd op zijn karakter en die eerste ontmoeting bevestigde dat!

Verder hier het artikel over ‘De ideale therapiehond’.

Dus nu?

Nu zitten we in de fase om hem echt te leren kennen en te genieten van de drie leukerds samen. Het is voor ons ook wennen aan een retriever in huis! (Sokken en BH’s worden mee gejat en begraven in de tuin, de aardappeltjes verdwijnen spontaan uit de pan en liever blijft hij buiten… zelfs als het regent!). Hij lijkt volwassen met zijn grote lijf en uitstraling, maar dat is hij nog echt niet! (Met een jaar of 3 zijn honden pas geestelijk volwassen).

We zijn op zoek naar een nieuwe balans en dat heeft tijd nodig. Ik merk dat Mosha en Dex moe zijn van de verandering. Dex is soms nog in conflict (vooral met zichzelf) of hij het nou leuk vindt of niet, dus daarin hebben sommige momenten nog wat management nodig. Mosha heeft een grote aura om zich heen, waardoor hij haar grenzen respecteert. Maar vanaf de eerste ontmoeting zat hij al in ons hart en ik weet dat hij ons veel gaat brengen.

therapiehond Nilo

Welke tekst hoort er volgens jou bij dit plaatje?Stuur het me toe!

Zijn eerste wijze lessen heeft hij al meegegeven:

  • Door vriendelijke grenzen (met hekjes en verplichte rust momenten) komt er steeds meer ruimte in het contact samen! (Een leuk parodox!)
  • Keuzes vanuit je hart kloppen altijd, wat je hoofd er ook over zegt.
  • In het ‘hier-en-nu’ blijven helpt om de rust en ruimte te vinden tot de verbinding met elkaar.

Misschien roept deze foto van hem en Mosha in het water wel iets op bij jou, bijvoorbeeld een thema, een leuke passende spreuk of een wijze les. Stuur hem dan naar me toe (of PB op Facebook) Dan zal ik die delen komende tijd… Ik ben benieuwd!

….Wordt vervolgt!

 

Wil je weten of jouw hond geschikt is om mee te werken in jouw praktijk als coach of therapeut? Neem dan eens vrijblijvend contact op om dit te onderzoeken!

 

>