BoelBewust
Shares

Omdat ik de baas ben?!

Shares

15359456726_2e122a8c7a_kDe baas van je hond zijn, of de baas van een team medewerkers. Tijdens het geven van  teamcoaching heb ik gemerkt dat er niet veel verschil in zit!

Er zit echter wel een groot verschil in hóe je het leiderschap vorm geeft. En om dat verschil helder te maken maak ik gebruik van de koppeling tussen dat wat er te zien is bij de honden tijdens de coaching en wat dat voor jou als leidinggevende kan betekenen in je werk situatie. Als metafoor en spiegeling!

Is dat leiderschap?

Afgelopen week kwam tijdens de teamcoaching via BuitenBusiness de volgende vraag boven: Wanneer een hond (lees ook mens in de vorm van collega/medewerker/vriend) volledig zijn eigen weg gaat en je geen contact hebt. Je hem daarop ‘verleidt’ met iets wat hij graag wilt, waardoor hij toch met jou mee gaat… is dat dan Leiderschap?

Op deze vraag op de Boel Bewust Facebook-pagina kwamen mooie reacties terug. En wat ik uit de antwoorden terug las is dat het een spel is tussen leiding, begeleiding, verleiding. Maar het belangrijkste wat hieruit naar voren is gekomen is dat het vooral gaat over de intentie. De intentie bij het leidinggeven om samen te werken, vanuit contact en gelijkwaardigheid. Gebeurt dit niet dan voelt het al gauw als manipulatie of dwang, daar voelt niemand zich prettig bij!

Spiegelende Dex

Dex spiegelde dit tijdens de coachsessie prachtig door volledig zijn eigen gang te gaan. Terwijl de managers wilden dat hij samen met hem een parcourtje zou lopen, was hij druk op zoek naar stokjes om mee te spelen en op te kauwen. Diverse leiderschapstechnieken werden toepast, maar het meest effectief bleek datgene te zijn wat aansloot bij de behoeftes van Dex. Want hé…. wáárom zou Dex zomaar een parcourtje met iemand lopen? Wat is daar het nut van? What’s in it for him?

Ongelijkwaardheid

De verwachting dat ‘de hond’ (of medewerker/collega/vriend) het gewoon moet doen – omdat jij het zegt – werd hierdoor ter discussie gesteld. Bij leidinggeven vanuit een ongelijkwaardige houding (‘omdat ik het zeg’, ‘omdat ik de baas ben’) wordt het lastig om iemand te motiveren om met je mee te gaan. Ook op het commitment en de loyaliteit heeft deze houding impact. En natuurlijk kun je druk leggen en het eisen en dwingen dat de ander met je mee komt. Maar wat doet dat met de werksfeer? Met het plezier? Met het contact onderling?

Samen werken

En precies dit was terug te zien tijdens de coaching. Op het moment dat de deelnemers de stokjes gingen inzetten als motivator/verleiding, met hun aandacht gericht op de relatie en het plezier met Dex, konden ze samen het parcours lopen zoals zij zelf wilden. Het resultaat was er sneller én er was aandacht voor de relatie onderling. Zo was de aanpak effectief en krachtig, vol plezier en vertrouwen waar hun medewerkers ook profijt van zullen hebben! Kort omschreven zie ik het leiding geven als volgt:

Effectief leiderschap: Jezelf van een voetstuk halen, door er als team bovenuit te stijgen!

————————————————————————————————————————————-

Deze bijzondere vorm van teamcoaching geeft Boel Bewust in samenwerking met Buiten Business.

 • Silvia schreef:

  Hieronder een link naar de blog van Erwin Damhuis . Hij haakt mooi in op bovenstaand.

  http://www.inverbinding.works/leiderschap/539-commandeer-de-hond-en-blaf-zelf

  En daarnaast zeg ik altijd: Allen honden hebben een baas. ?

  • BoelBeheer schreef:

   Zeker mooi aansluitend op het blog! En zelfs in mijn visie hebben honden het liefst begeleiders ipv baasjes. Want ook daar rust op het woord een verwachting die in deze tijdens herzien mag worden 🙂 Leuk he die verandering!

 • >