BoelBewust
Shares

Schaduw Spiegels

Shares
schaduw spiegels

Je hebt spiegels waar je graag in kijkt,

Waar je mooi in lijkt. Waarin je jezelf herkent. Zo spiegelen we ons ook aan de ander: ‘Hé, dat heb ik ook! Dat ken/vind/voel ik ook!’

Fijne spiegels zijn dat, een gevoel van warmte en liefde stroomt dan makkelijk door ons heen. Je herkent ze doordat je jezelf er graag mee identificeert en er niet zoveel aan wilt of hoeft te veranderen. Mosha is zo’n fijne spiegel voor mij, we ‘levelen’, en ik lig nooit in de clinch met haar.Met deze stippel Dex is dat anders. Maar ook hij is een spiegel. Alleen een Schaduw Spiegel zoals ik dat noem. Iets minder makkelijk om in te kijken, want ik kom kanten van mezelf tegen in ons contact die ik liever niet zou zien.

Schaduw spiegels kun je herkennen aan de projectie naar de buitenwereld toe (het ligt aan hem dat ik zo chagrijnig word en veel mopper!) En de wens dat dáár bij de ander iets verandert (hij moet stoppen met blaffen en gewoon luisteren!)

En ik zat weer in zo’n bui, de negatieve spiraal naar beneden: te herkennen aan grotere irritaties, minder geduld en meer afkeuring naar hem en mezelf.

Totdat ik het me weer herinnerde: Oja.
Die schaduw spiegel. Ik heb er in te kijken; Waarom raakt het me zo? Waarom ben ik in het ‘willen fixen’ geschoten?

En dan heb ik het toe te geven, omdat ik het lastig vind de boosheid te voelen die ontstaat als ik niet gehoord wordt. Een oud (jong) stuk van mijzelf die steeds meer aan het helen is.

En de grap is, als er weer ruimte komt om juist dát te voelen, zónder het te hoeven fixen, maar gewoon te zijn met wat er is, dan stroomt de liefde als vanzelf weer…

Zelfs of juist door die schaduw spiegels 💞

>