BoelBewust
Shares

Uit mijn comfortzone

 

Dear Diary / 18 augustus: “Today was a personal adventure for me, I left my comfort zone!”

Afgelopen tijd heb ik me weer gerealiseerd hoe je eigen gedachtes je kunnen belemmeren. Belemmeren om vrij te zijn en te doen en zijn zoals je wilt. Ook ik kwam er mee in aanraking en heb me weer beseft hoe belangrijk het is om toch die stap uit je comfortzone te wagen! Hoe moeilijk ook…

Het begin
Zoals jullie misschien wel weten ben ik ook instructeur bij Paws4Fun, een hoog aangeschreven hondenschool in Nederland, opgericht door Sam Turner. Sam is de grondlegger van de Balans en coordinatie en weet alles over spieropbouw, rompstabiliteit en ‘hondengym’.
Dinsdag 18 augustus kwam een groot internationale trainer, Nando Brown, een privé workshop volgen bij Sam om alle uitleg van haar te krijgen, waar ik bij mocht zijn.

Help…
adventureEn daar begon een paar weken geleden lichte paniek op te komen zetten bij mij. Niet zozeer vanwege het ontmoeten van zo’n hoog aangeschreven trainer…(uiteraard was ik daar heel uitgelaten over)… maar vanwege het feit dat ik Engels moest praten!

Hoe onbenullig het ook lijkt in de ogen van een ander, voor mij was het een ‘big issue’. Het zat me in de weg. En in plaats van dat ik genoot van het feit dat ik bij twee toptrainers aanwezig mocht zijn, zat ik in de stress omdat ik Engels zou moeten praten.
Ik ben als een gek gaan mailen met een vriendin die Engels spreekt en heb een bijles Engels genomen, om het bij te spijkeren. Totdat ik me realiseerde dat dit probleem vooral in mijn hoofd zat. Mijn Engels zat misschien grammaticaal niet zo goed in elkaar, maar het was niet zo slecht dat ik me niet verstaanbaar kon maken.

Niet-helpende gedachtes
Het waren mijn gedachtes erover die het groot, moeilijk en er een probleem van maakten. Deze gedachtes heb ik eens goed onder de loep genomen. Ik kwam tot de conclusie dat ik dacht dat ik zou falen als ik per ongeluk iets geks of gênants zou zeggen in het Engels. Of dat ik een minder goede hondenprofessional zou zijn omdat ik niet goed Engels kan spreken. En dat ik het eigenlijk slecht van mezelf vind dat ik dat niet goed kan spreken, want ‘dat moet ik gewoon kunnen’.

Allemaal irrationele gedachtes, gedachtes die niet kloppen en die me beperken in ‘vrij’ zijn. Die me bokkesprongen laten maken, die schreeuwen dat ik in die comfortzone moet blijven, die ervoor zorgen dat ik het contact verlies met wat nu écht belangrijk is.

Verandering
Ik heb een moment van rust gepakt voor mijzelf en heb mij afgevraagd wat het allerergste was dat mij zou kunnen overkomen. (Hoe erg is het nou dat ik iets verkeerd zou zeggen? Hooguit lachen we er om samen) Ik heb mijn negatieve gedachtes positief weten om te buigen (het is niet erg dat ik moeilijk Engels spreek) en het lukte me om mijn niveau Engels te accepteren en te zien wat echt belangrijk is (want het veranderd niets aan wie ik werkelijk ben!) Dat bracht direct al rust en vertrouwen.

Stap uit je comfortzone
Nando1And….. I did it! Natuurlijk viel het achteraf allemaal mee. Ik heb geluisterd, gepraat, genoten en plezier gehad!
Maar vooral ben ik gegroeid in mijn vertrouwen om Engels te praten. Ik heb niet mijn gedachtes mijn gevoel laten overheersen en mij laten belemmeren. Deze stap uit mijn comfort zone maakt een groot verschil, hoe zeer ik er eerst tegenop zag, hoe leuk het uiteindelijk was door het gewoon te doen. Daarmee kon ik genieten van het moment met deze twee top hondentrainers.

Haat-liefde verhouding
Dit gebeuren doet me beseffen dat we een haat-liefde verhouding hebben met onze comfort-zone. Het liefst blijven we er in, veilig en makkelijk maar dat haten we tegelijkertijd. En we haten het om eruit te stappen, maar eenmaal gedaan komt de liefde voor jezelf in grote hoeveelheden weer terug!

En de honden….

fizzEn Fizz, de hond van Nando, drukte me met haar snuit nog even op de feiten. Het maakte haar echt niet uit of ik Engels of Nederlands sprak, meer of minder hondenkennis heb dan de anderen; ze vond me leuk, gewoon om wie ik ben.

 

 

 

  • Marieke schreef:

    Mooie wijze les! Vooral die laatste conclusie van de haat-liefde verhouding is heeeel herkenbaar!

  • >