BoelBewust
Shares

Wat bedoel je met verborgen delen in jezelf?

Shares

Als ik naar een persoon kijk zie persoonlijkheidsdelen (karaktereigenschappen) die er volledig mogen zijn, waar iemand zichzelf ook in herkent. Bijvoorbeeld ‘spontaan’, ‘bescheiden’, ‘onzeker’. Daarnaast kijk ik ook verder naar de verborgen delen van iemand persoonlijkheid. Dat zijn karaktereigenschappen en persoonlijkheidsdelen die niet veel aan bod komen, die iemand niet goed kent of herkent dat hij die bezit.

Ik ga er vanuit dat iedereen álles in zichzelf heeft, maar dat er delen bij zitten die meer of minder verborgen zijn. In de coaching gaat het erom om deze delen weer te (her)integreren, omdat er zo de mogelijkheid bestaat om meer heelheid te ervaren.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand die veel meebeweegt met anderen “de pleaser”, een verborgen deel ‘de egoïst’ in zich heeft. Het voor zichzelf zorgen en kiezen heeft er niet altijd mogen of kunnen zijn in het verleden, waardoor dat deel zich verborgen heeft. Wil je echter ‘de pleaser’ wat minder laten pleasen, omdat je over je grenzen laat gaan, je weinig energie over houdt voor jezelf, dan heb je ‘de egoist’ wat meer te integreren en te omarmen.

>