BoelBewust
Shares

Wat heeft het uitlaten van de hond met je lijf te maken?

Shares

Ida Sluiskes (Culem massages) en ik mailden met elkaar, en kwamen samen tot een mooie vergelijking. Onderstaand stuk is een compacte weergave van dit digitale gesprek.ida

Hoi Jelien,
Deze week viel me iets op, en gezien de onderwerpen in je blogs moest ik aan jou denken. Dus ik dacht: ik mail je even! (Ik kan er zelf ook een blog over schrijven, maar dat doe ik dan wel als reactie op de jouwe 😛 :-P)
Nou, wat gebeurde er: ik liep door het dorp en kwam allerlei hondjes met hun baas tegen. Minimaal de helft van de hondenbezitters… was aan het turen op de telefoon! En toen vroeg ik me serieus af hoe je dan kunt weten of je hond wel goed in zijn vel zit. Het was best sneu om te zien hoe een hond telkens opkeek naar het baasje maar steeds geen contact kreeg.
Hoe kijk jij hier tegenaan? Groeten, Ida


JvD-1208-2

Hé Ida,
Wat leuk dat dit je opviel. Nou ja, leuk… dat is het dus niet zozeer 🙁
Wat jij beschrijft, zijn de ‘effectieve uitlaatrondes’: de hond aangelijnd voor een snel blokje om, ‘t baasje met de neus op de telefoon. Erg jammer, want samen wandelen is voor honden een belangrijke sociale gebeurtenis!
Het heeft alles te maken met contact. De respons van het baasje op de zgn. checklooks* is allesbepalend voor het welbevinden van de hond. Als je deze contactmomenten mist, is de kans groot dat het dier zijn eigen gang gaat en niet luistert (en lekker in de stront gaat rollen, bijvoorbeeld).
Al schrijvend bedenk ik me dat contact ook in jouw vakgebied essentieel is: contact met het lijf! Herkenbaar? Groetjes Jelien!


ida

Ha Jelien,
Leuk woord, checklook! En ja, ik herken zeker wat je schrijft over contact.
Het lichaam vertelt ons van alles, via hoofdpijn, rugklachten, vermoeidheid of een kwaaie spier. Maar ja: het ‘baasje van dat lijf’ is bezig met belangrijker zaken. Dus in plaats van aandacht te geven aan deze fysieke signalen, krijgt ons lichaam op z’n kop. “Nee, foei, nu even niet! Áf, en in de mand!”
Het lijf krijgt niet wat het nodig heeft en gaat zijn eigen gang. Dé basis voor ongewenste pijntjes en andere shit.
Goh, waar heb ik dat eerder gehoord…? Groetjes, Ida


JvD-1208-2

Hey Ida,
Wat een mooie overeenkomst hebben we te pakken!
We mogen meer op zoek naar de verbinding – die eigenlijk ook weer niet te missen is: de updates van ons lijf! Contact met lijf en leden is essentieel voor ons welzijn. Alle andere meldingen komen daarna wel weer: berichtjes op Facebook, appjes, nieuwe mail.
Daarover gesproken: ik sluit de computer af, Mosha wil heel graag nog even met mij dollen 🙂 Groetjes!
PS: leuk onderwerp! Samen een blog over schrijven?

* Check-look: de hond peilt, voordat hij weer zijn gang gaat, even waar zijn baas is. Een klein contactmomentje; ff checken.

>