BoelBewust
Shares

Wat je wilt weten over voelen, vampiers en volle maan.

Shares
emoties leren voelen

​Ik zal even iets bekennen… ik hou van de netflix series over vampiers. Toen ik door de reeks Vampire Diaries was (zwijmel zwijmel…) ben ik overgestapt naar ‘The originals’. Maar nu zul je denken, waarom begin je hiermee, Jelien? Leuk om te weten wat je in je vrije tijd doet hoor, maar moet ik nu bang voor je zijn als het donker wordt? 🙂 

Nou, lees nog even verder. Naast het gezwijmel over vampiers bevat dit blog ook nog een mooie oefening voor jouzelf om in te zetten binnen jouw coaching.

Maar eerst even terug... die vampiers vind ik namelijk zo'n mooi metafoor! En misschien herken je het wel. Ik word meer naar dit soort series toegetrokken als ik slechter in mijn vel zit, en moeilijker kan omgaan met mijn
emoties.

Omgaan met emoties

Het kijken naar bloeddorstige monsters helpt mij bijvoorbeeld makkelijker mijn eigen boosheid te omzeilen. Super handig van mijn systeem! Zo hoef ik gewoon niet te voelen! En wat is het vervelend om daar dan bewust van te worden, omdat dat vraagt dat ik weer ga voelen wat er ín mij gezien wilt worden. En juist dát… dát is waar ik dan vaak geen zin in heb, dus kijk ik gewoon nog maar een aflevering :-).

Herkenbaar? Tsjah, zo werkt het. We hebben zo onze manoeuvres om van pijn en ongemak zo min mogelijk last te hebben.En dan nog sterker; De vampieren hebben een 'humanity-switch'. Een knop die ze in hun hersenen om kunnen zetten, waardoor ze geen gevoelens meer ervaren zoals empathie, sociale normen en waarden en emoties. Ofwel; alles wat ons menselijk maakt.

En hoe bizar en luguber dat ook klinkt. Ik denk dat we deze knop eigenlijk allemaal wel kennen. En daar hoef je niet eens vampier voor te zijn 🙂

​Bang om emoties te voelen

We kennen allemaal een plek in onszelf die zó pijn doet om daar te zijn en te voelen, dat we een knop omzetten. Een plek waar we beschadigd zijn geraakt, afgewezen, veroordeeld, ontmoedigd, te kort gekomen.De strategie om daarmee om te gaan zit vaak in de trant van; doorgaan, hard werken, niet aanstellen, niet te gek doen, niet zeuren, anderen veroordelen, en... stoppen met voelen.  

Ofwel; we verharden, we laten onze menselijke kant er maar met moeite zijn, of liever helemaal niet. Want dat helpt om het dragelijk te maken en te houden. Liever dit, dan het gevoel van toen. is de oplossing van ons systeem om hiermee om te gaan.

Want menselijk zijn betekent niet alleen fouten mogen maken, zoals we allemaal wel weten. Het gaat voor mij nog een laagje dieper. Menselijk zijn gaat vooral om vóelen wat precies die 'fouten' in jou raken. We hebben allemaal onze kwetsuren, soms zelfs van generaties terug die onbewust doorgegeven zijn aan jou. Niet om je expres te pijnigen, maar in mijn ogen juist om ons als mens te helen..Mits we er bewust van raken.  

En veelal leven we onbewust daarmee. In die hardheid zijn we geneigd onszelf zo ‘op de kop te zitten’, of laat ik eerlijker zijn; zo doe ik dat. Wat er dan juist gevraagd wordt is mildheid, om dat gevoel toe te staan.

​Je eigen schaduwkanten leren kennen


En ja, alles in het donker (ook al is het volle maan 😉 of júist dan…) is extra spannend. Die schaduwkanten van jezelf leren kennen (want hoezo ik boos? Ik ben toch een lief meisje...)  Het is niet goed te zien nog, het is nog niet helder wat je tegen gaat komen. Dus dat vraagt overgave aan dat gevoel. Iedereen is daar in zijn eigen proces op zijn eigen manier mee bezig.

Ik ben er voor je als je hier meer in wilt ontdekken en graag die oude pijnen wilt helen en omzetten in een authentieke kracht! Een coach met impact, is een coach die vol in het leven staat, en alles dat daarbij hoort durft te voelen.

​Gratis oefening om emotie te voelen


Daarom heb ik hier een oefening allereerst om jouzelf te helpen met voelen! Speciaal als je toch Netflix uitzet en nieuwsgierig bent wat er te ontdekken is in jezelf en dat unheimische gevoel!
(en p.s. ik vraag je echt niet om bij volle maan te gaan dansen :’-)) 

>