BoelBewust
Shares

De zin en onzin van je hond als spiegel!

Shares

De zin en onzin van je hond als spiegel!

Er is veel over te zeggen en te doen; het spiegelen met honden. Maar hoe zit dat precies? En hoe weet je nou wat je hond spiegelt, wat hij je vertelt, hoe je dat kunt zien en wat je ermee kunt?

Je kent vast wel die momenten dat je door het gedrag van je hond je opeens realiseert waar je zelf mee bezig bent.. Zo’n kop op je arm terwijl je achter de computer zit (en er allang geen zin meer in hebt maar jezelf nog even door pushed) Of dat je hond niet terugkomt als jij tijdens een rotdag hem probeert terug te roepen (en hij vrolijk nog even een extra uitgebreid snuffelrondje pakt).

Zen samenleven

Waarschijnlijk heb je dan zelf door wat je anders had kunnen doen. En we streven er allemaal (onbewust) naar: in éénheid en volledig ZEN samen kunnen leven met je hond. Dus zoeken we de laatste tijd vaker in ons eigen gedrag naar de oorzaken waarom de hond niet luistert en zien we het als uitdaging om meer en meer Zen te leven.

En allereerst is het heel fijn dat er aandacht is voor het NU en het effect van jouw gedrag op jouw hond. Dat betekent dat er meer bewustzijn komt bij de verbondenheid die we met elkaar hebben. Maar daarmee zie ik ook dat we steeds meer druk op onszelf leggen. In de veronderstelling dat als wij maar lekker in ons vel zitten en de relaxte roedelleider zijn, de hond als vanzelf volgt…

Of toch niet….

Nou… Ik weet niet hoe het met jullie zit… – en ik heb net nog ff gechecked… en jawel hoor -… ik blijk nog steeds gewoon Mens te zijn. Een mens die niet altijd Zen is. Die rotdagen heeft en dan moppert, of moe is en dan zo’n hoofd als een zeef heeft en zo moeilijk kan bedenken wat en hoe nu het meest handig zou zijn.

En dan is het toch wel heel fijn dat de hond ook ongeacht jouw gemoedstoestand de juiste keuze kan maken in deze maatschappij (rustig aan de lijn wandelen, terugkomen als je hem roept, stoppen voor een weg) 🙂 Daarom ben ik voor een hele mooie combinatie van inzicht / spiegelen én training.

Fixing problems…

Ik geloof niet dat je probleem gedrag kunt fixen door alleen maar je eigen gedrag aan te passen. Dan zouden de honden een soort lege boxen moeten zijn die alleen door jouw input een andere output krijgen. Gelukkig is dat niet zo. Jouw hond heeft ook zijn eigen referentie kader, unieke pakketje DNA en ideeën en gedragingen.

Echter: hóe jij daar weer op reageert en wat jij daar van vindt: dát gaat over jou! En dát is het interessante stukje van ‘de spiegel van jouw hond’ van waar ik het zelf insteek. Want als daarin wrijving/weerstand/emoties zitten.. dan geeft jouw hond de ingang om eens naar het stuk in jezelf te kijken dat geraakt wordt.

Dat kan soms best ingewikkeld zijn! Maar dat is precies waar de uitnodiging ligt. Om liefdevol in die spiegel te kijken, naar de kanten die er in jou naar boven komen, geraakt en gezien willen worden. Om zo steeds meer te kunnen helen in jouw eigen onbewuste pijn die jou ergens nog belemmerd volledig jouzelf te zijn.

Wil je hier nu meer over weten, voor jezelf of jouw professie? Dan is het spiegelpakket wat voor jou!

>