BoelBewust
Shares

Zo streng voor mijzelf…

Shares

Wat voel ik me weer rot. Ik ben zo knetter onzeker geworden. Ik kan al weer snel in huilen uitbarsten als er iets niet goed gelukt is. Wat een snelkookpan is deze opleiding.

Vind het veel te snel gaan. Ik zie overal dingen die ik nog niet goed doe. Ik moet meer vertrouwen krijgen dat het me wel lukt. Dat hebben ze immers gezegd dat ik de potentie heb laten zien.

​Ook heb ik een goede band met de leerlingen, maar moet daarin weer niet te ver gaan. Maargoed, het zal wel.

Ik vind het lastig om mijn positie te bepalen. Als ik nu denk aan volgende week lesgeven ben ik daar toch weer gespannen voor. Misschien omdat ik vind dat ik het echt moet verbeteren.

​Dit was ik..

Dit stuk komt uit mijn logboek van 9 jaar geleden en heb ik geschreven ​tijdens mijn vervolgopleiding Leraar Pedagogiek.

Ik ga er nu geen stuk over schrijven om je te vertellen hoe ver ik gekomen ben. En ik ga je ook niet meegeven​ als het mij lukt, lukt het jou ook. ​

Want daar heb je n​u niets aan als je je in bovenstaande herkent. Grote kans dat je dan alleen nog maar meer druk op jezelf legt en denkt zie je wel dat ik moet veranderen​. 

​Vast in gedachten

​Ik heb dat jaar extra supervisie gehad, waarin ik opdrachten kreeg om positieve aspecten van mezelf op te schrijven, om te leren omdenken.

Maar dat hielp eigenlijk niet. En daarvoor voelde ik me eerlijk gezegd nog meer een mislukkeling. 

Nu begrijp ik waarom dat niet werkte.

​De slinger van goed en fout

​Je bestrijd een gedachtenpatroon namelijk met nog een ander gedachtepatroon. ​​En dan vindt er al gauw volledige identificatie plaats met de gedachten: Wat je denkt ben je. 

​Zit je op een positief gedachtenspoor, dan denk je positief over jezelf, dan voel je je oké of goed. En denk je negatief, dan voel je je direct een slecht persoon en een mislukking.


​En als dit het enige is waar je ​uit kunt kiezen, dan is er weinig speelruimte en slinger je gauw heen en weer tussen jezelf goed en fout vinden. 

​Wie ben ik nog méér

Wat werkelijk geholpen heeft is de ontdekking dat ik méér ben dan mijn gedachten, maar ook uit een laag daar voorbij besta. Noem die laag je Kern, je Ziel, je Zijn. Op die laag is het vrij van oordelen. 

​Vanuit die laag ontdekt​e ik ook dat ik méér ben dan alleen de Strenge Juf Jelien (voor mezelf dan he.. voor leerlingen was ik kei-compassievol ;-)) 

​En dat die Strenge Juf een deel van mij is, maar dat er naast haar nog heel veel meer innerlijke delen aanwezig zijn die óók gezien en gehoord wilden worden. Een ​Creatieve, een Levensgenietende Jelien, maar ook een Boze (Krachtige) Jelien en een heel piepklein kwetsbaar Jelientje. 

Iets wilt beschermt worden

​En natuurlijk wilde ik de Strenge Juf zó graag weg hebben, want hoe zij mij liet voelen was echt waardeloos, labiel en enorm klein.

Maar dat veranderde toen ik een heel interessant perspectief ontdekte. Die Strenge Juf regelde namelijk iets voor mij. Ze was er echt niet voor niets! Ze beschermde een ander deel: Het kleine Jelientje; dat gekwetst was, pijn had opgelopen in het krijgen van commentaar op wie ze was. 

Meer dan goed moeten zijn

Als ik maar perfect deed, als ik maar meer dan 100% zou geven, dan zou ik niet meer gekwetst kunnen worden was een onderliggende overtuiging. ​Dus legde ik mijzelf het supermensch-syndroom op. Alles moest meer dan goed zijn.

Maar zoals je kunt lezen was dit dus een symptoom... niet ​de oorzaak!

​Daarom werkt positief leren denken niet, want dat ben je aan het symptoombestrijden. En wat er juist gebeuren wil, is dat er nog iets gevóeld wilt worden. Dat ​verklaard waarom minder streng voor jezelf zijn, keer op keer niet lukt! 

Wat gevoeld wilt worden is dat deel wat gekwetst is. Dat wil gezien worden, gehoord worden. Want dan pas kan het rust vinden en smelt het weer samen.

De kleine Jelien ​had even een arm om haar heen nodig, een knuffel, kunnen ontspannen en voelen dat ze helemaal goed is, met haar scheuren, haar ditjes en datjes en dat het veilig was om te voelen dat je niet 100% perfect bent. 

Dit ontdekken gaf weer een andere reactie. De Strenge Juf wilde daar vooral niet aan. Die vond weer dat ik me aanstelde, door moest etc...

En dat deel ik in dit blog allemaal met je, omdat als jij dit leest je het vermoedelijk dus ook zo goed kent. 

En ik je begrijp. Ik je hoor. Ik je zie. Ik ​je snap. Echt. ​

​​​De emotionele rollercoaster

​Ik leerde dat als je jezelf niet toestaat om iets te voelen, het in alle hevigheid weer terug komt. En de emotionele rollercoaster ​dan aanwezig blíjft. Dat merkte ik aan de snelle tranen die ik kon hebben, ik was zo snel geraakt.

​Door te zien wat er in mij gebeurde èn waarom (!) kon ik het gaan observeren. Het aanschouwen, zien wat ik deed en waarom ik het deed. En compassie met niet de hele wereld, maar met mezélf krijgen. Ik werd steeds meer bewust en dat maakt dat ik nu niet meer in de hele emotionele rollercoaster hoef te belanden​.

​Ik dacht altijd dat het snel in tranen zijn bij mij hoorde, maar zelfs dat is rustiger geworden. Zonder dat daar druk op ligt of ik het tegenhoud (want dat heb ik nog nooit gekund ;-))​

Verschuiven naar de laag van de Ziel.

​Heb ik er dan nu nooit meer last van? ​

Jawel.

Maar ik kan het zien wat het doet, en als ik de Strenge Juf opmerk, ga ik op zoek naar het Jelientje. Om haar te geven wat ze nodig heeft. Ik stop met gedachtenkronkels, maar ga voelen. En ook ik heb daar soms nog anderen voor nodig. Maar... nu mag dat ook van mezelf 🙂

De ​sleutels in mijn reis

Kennis van innerlijke delen en specifiek de werking en heling van emoties, mezelf leren waarnemen vanuit zielsperspectief en bewust worden van mijn identificaties zijn de sleutels voor mij geweest.

​Dan ontstaat er namelijk een ruimte waarin ​ontdekt kan worden dat er nog steeds van je gehouden wordt, ook als je niet perfect bent. Maar.... juist dankzíj​ niet perfect zijn.... <3

Ik nodig j​e Ziel uit

Die ruimte creëer ik in mijn coachsessies. Ik doe minder met de mind, maar spreek je aan op de laag van de Ziel. Daar waar je méér bent dan je gedachtenkronkels, je uit je emotionele rollercoaster kunt stappen, en jezelf volledig als oké kunt gaan zien. 

​Herken je veel in mijn verhaal​ en ​zou je graag wat meer mildheid en zachtheid naar jezelf ervaren? Hier mag je helemaal zijn zoals je bent. In deze laagdrempelige sessie ​reizen we samen af naar jouw laag van je ziel.

>